Enkelbandletsel

 In Nieuws

Algemeen

Nu het sportseizoen weer in volle gang is ligt ook het gevaar van een enkelbandletsel op de loer. Een enkelbandletsel is een van de meest voorkomende sportblessures. Wanneer een sporter een enkelbandletsel heeft opgelopen is hij of zij vaak weken uit de roulatie en is het tijdens deze periode niet mogelijk om zijn of haar sport te beoefenen. Ook zal na het herstel nog een periode van revalidatie noodzakelijk zijn. Wanneer een enkelbandletsel verwaarloost wordt of niet op de juiste manier behandeld wordt is de kans aanwezig dat men blijvend klachten houd aan de desbetreffende enkel.

Het gewricht

Enkelbanden bevinden zich aan de binnenzijde en buitenzijde van het enkelgewricht. De banden aan de buitenzijde zijn het meest gevoelig voor een letsel. Een enkelbandletsel ontstaat als er door het omklappen van de voet naar binnen (verzwikking) maximale rek op de buitenste enkelbanden ontstaat waardoor deze afscheuren. De functie van de enkelbanden is om het gewricht van de enkel bij elkaar te houden zodat de verschillende bewegingen van het enkelgewricht gemaakt kunnen worden.

De diagnose

De verschijnselen van een enkelbandletsel zijn goed te herkennen. Het ontstaan van het trauma zegt vaak iets over de aard van het letsel. De meest voorkomende verschijnselen zijn:

  • Pijn meestal aan de buitenzijde van de enkel
  • Zwelling/bloeduitstorting
  • Pijn bij het bewegen of belasten van de enkel.

Wanneer het niet mogelijk is om meer dan 5 stappen te zetten en men heeft drukpijn rondom het enkelgewricht is het uitsluiten van een breuk noodzakelijk. De huisarts zal u hierover adviseren en eventueel doorverwijzen.

Voorkomen enkelbandletsel

Het enkelgewricht krijgt het tijdens het beoefenen van de sport flink te verduren. Een goede voorbereiding en een gelijkmatige opbouw van de activiteiten zorgen ervoor dat de kans op een enkelbandletsel verminderd wordt. Om enkelbandletsel te voorkomen kan ook preventief gebruik gemaakt worden van een enkelbrace of enkelbandage. Het gebruik van een brace of bandage zorgt ervoor dat het ontstaan van een enkelbandletsel aanzienlijk verminderd wordt. Ook wanneer men herstellende is van een enkelbandletsel is het gebruik van een brace of bandage aan te raden. Een Brace of bandage zorgt ervoor dat bij piek belasting extra ondersteuning aanwezig is voor het enkelgewricht.

Er zijn veel verschillende merken enkelbraces en enkelbandages te verkrijgen. Brace op Maat heeft de juiste producten in huis van een goede kwaliteit om een enkelbandletsel te voorkomen of te behandelen.

Klik hier voor meer informatie over onze producten.

 

 

 

0

Start typing and press Enter to search